Næringslivet vil ta større grep

4. juni 2020

Det er klimakonferanse i Tønsberg og næringslivet i Tønsberg har satt seg som mål å ta større grep i 2021 knyttet til bærekraft. I går arrangerte Tønsberg Næringsforening frokostmøte hvor både Sveinung Rotevatn, Bergans Fritid, Xpert Technology Group og Sparebank 1 Sørøst-Norge var på talerlisten. 

 

Ambisiøst mål i Tønsberg

Det er på tide å ta bærekraft fra ord til handling fikk vi høre, det vil være mer lønnsomt enn å ikke ta grep sa Sveinung Rotevatn, klima- og miljøminister. Bedriftene som fulgte på er i front av utviklingen og deltagerne på møtet ble inspirert til å ta ytterligere grep i egen virksomhet.

– Skal vi nå den ambisiøse målsetningen som Tønsberg Kommune har satt, med 60% redusert klimagassutslipp innen 2030, så må næringslivet være med, og alle kan gjøre litt, sier Hanna Fossen Thaugland, klimarådgiver i Tønsberg Kommune. 

 

Risiko og muligheter

På frokostmøte ble risiko og forretningsmuligheter knyttet til grønn omstilling utforsket. Stadig større krav stilles til næringslivet drevet av lovgivning, anbudskrav og forbrukeres forventninger. Krav til bærekraftige løsninger har blitt forretningskritisk, samtidig som det finnes store muligheter for selskaper som er en del av løsningen.

– Bedriftene vi ble kjent med på frokostmøtet er gode eksempler på hvordan man kan bruke bærekraftsutfordringer som løftestang for innovasjon og forretningsutvikling. Bergans forlenger levetiden på klær og turutstyr gjennom leie og abonnementsløsninger, mens Xpert hjelper oss til å bli våre egne strømprodusenter. Vi ønsker å synliggjøre at bærekraftige løsninger kan ha stort kommersielt potensial, sier Håvard Løkke, daglig leder i Tønsberg Næringsforening.

 

Utfordringen er tatt

Tønsberglivet sammen med kunnskapsmiljøet og lokalmiljøet har allerede tatt grep og Cecilie B. Sørumshagen, daglig leder i Tønsberglivet, kunne svare opp utfordringen om at næringslivet må bidra til å nå målet med å sy sammen et kompetanseopplegg for næringslivet som går på grønn omstilling.

– Bærekraft er et litt oppbrukt ord og noe vi har snakket lenge om, men vi har ikke fått helt tak i hva vi kan gjøre for å bidra sier, Per Kjetil Berg i K2 Kompetanse, som også er med å utvikle dette programmet for næringslivet.

– Nå er vi er så heldige at vi har fått med oss Petter Gulli fra 12YEARS som er et selskap som brenner for å hjelpe bedrifter på en enkel måte å ta del i det grønne skiftet. Sammen med Brita Staahl fra SALT, som er spesialist innen bærekraftstrategi og risikostyring med et stort engasjement for bærekraftarbeid lokalt så vel som internasjonalt, skal de altså hjelpe næringslivet i Tønsberg med å komme i gang med omstillingen, fortsetter han. 

– Vi er superstolte av å kunne tilby dette opplegget, en slags verktøykasse for grønn omstilling for bedriftene, hvor målsetningen er økt lønnsomhet og et bidrag til bedre klima, vi håper mange vil melde seg på avslutter Sørumshagen. 

Kompetanseprogrammene er utviklet i et samarbeid mellom Tønsberglivet, Flyt Ledelse, K2 kompetanse, og NAV Tønsberg, med NHO og Tønsberg Næringsforening som nye samarbeidspartnere.

 

Se for øvrig lenke til bærekraftprogrammet her: https://prospekttonsberg.no/4138-2/

Håvard Løkke
Daglig leder Tønsberg Næringsforening
Tlf. 92055306
havard@tonsbergnf.no

Cecilie B. Sørumshagen
Daglig leder Tønsberglivet
Tlf. 97169755
cecilie@tonsberglivet.no

Flere aktuelle saker